Jedyne gospodarstwe ekologiczne w gminie Ozimek. Tłoczymy soki z naszych własnych owoców i warzyw. Zmęczonych, Zielonych, Indywidualistów, Babcię z Dziadkiem, Mamę z Tatą i Dzieciaki serdecznie zapraszamy na szczególny, wyjątkowy i niezapomniany urlop dla wszystkich zmysłów!
Proszę zainstalować aktualną wersję Flash
Proszę zainstalować aktualną wersję Flash
Dynie, cukinie i patisony
W gospodarstwie uprawia się także dynie, których rocznie zbieramy ok. 7 do 10 ton.
Wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka - 100g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza
jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż
zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny
jest kolor miąższu, tym więcej witamin.
O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może
dochodzić
do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2,
C, PP oraz składników
mineralnych
- zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne
i beztłuszczowe.
Zawierają także pektyny i kwasy organiczne.
Właściwości lecznicze mają przede wszystkim tzw. pestki,
czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów
świeże,
nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego
tj. robaczycy i tasiemcom.
(Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie
nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek
dyni zapobiega również rozrostowi
i zapaleniu gruczołu krokowego.
Nasiona składają się w 30-40% z oleju, który zawiera
bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów
tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu,
a co za tym idzie
zapobiegają
miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina
E i mikroelementy;
selen, magnez,
cynk, miedź i mangan.
Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.
Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem
w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze,
niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii.
Dynie wzmacniają także system immunologiczny.
[http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/strony/zdrdynia.html]
Dla zainteresowanych podajemy przepisy na smaczne dania z dyni: kliknij tutaj