Jedyne gospodarstwe ekologiczne w gminie Ozimek. Tłoczymy soki z naszych własnych owoców i warzyw. Zmęczonych, Zielonych, Indywidualistów, Babcię z Dziadkiem, Mamę z Tatą i Dzieciaki serdecznie zapraszamy na szczególny, wyjątkowy i niezapomniany urlop dla wszystkich zmysłów!

Proszę zainstalować aktualną wersję Flash

Dynie, cukinie i patisony

W gospodarstwie uprawia się także dynie, których rocznie zbieramy ok. 7 do 10 ton.

 

Dynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisony

 

Wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka - 100g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza
jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż
zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin.

O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może
dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników
mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe.
Zawierają także pektyny i kwasy organiczne.

 

Dynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisony

 

Właściwości lecznicze mają przede wszystkim tzw. pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów
świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego
tj. robaczycy i tasiemcom.

(Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie
nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi
i zapaleniu gruczołu krokowego.

 

Dynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisony

 

Nasiona składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów
tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie
zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy;
selen, magnez, cynk, miedź i mangan.

Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.

 

Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem
w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze,
niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii.

Dynie wzmacniają także system immunologiczny.

 

[http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/strony/zdrdynia.html]

 

Dynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisony

 

Dla zainteresowanych podajemy przepisy na smaczne dania z dyni: kliknij tutaj

 

Dynie, cukinie i patisonyDynie, cukinie i patisony

 

 

« powrót